Algemeen

Wat is het verschil tussen Vlaanderen en Nederland

08-01-2019 17:42

Ida de Nijs….een ster in wording in België maar nauwelijks bekend in Nederland. Waar ligt dat toch aan. Dat vraagt haar manager Simon Paulis zich af en reageert op de oproep om nieuws van Nederlandse artiesten aan te leveren aan Oranje Shownieuws. 'Wel, Nederland moet sommige van haar artiesten nog leren kennen maar krijgt niet echt de kans….', is zijn mening. Wij begrijpen zijn frustratie en willen zijn mail graag delen met onze lezers.

Ida de Nijs is een zangeres die in Vlaanderen furore maakt met Nederlandstalige liedjes. In haar eigen land is ze een grote onbekende. Zelf maakt ze zich daar totaal niet druk over. "Er zijn inmiddels tienduizenden mensen die mijn liedjes mooi vinden. En of die nu een Belgisch of een Nederlands paspoort hebben? Wat maakt dat nou uit?".

Geboren in Heemskerk, opgegroeid in Beverwijk, gestudeerd in Amsterdam….veel Nederlandser kan het toch niet. En ook de achternaam "de Nijs" klinkt voor de meeste muziekliefhebbers toch niet specifiek Vlaams. Nee ze is overigens geen familie. Ze is laat begonnen. 56 was ze al toen haar man haar een cd opname voor haar verjaardag gaf. Opdat haar kinderen zouden weten hoe goed hun moeder kan zingen, was de boodschap.

Ida woont in België, dus de studio werd Vlaams. De muzikanten echter kwamen uit de USA, uit Nederland (Erik Vlasblom) en uit België. De beroemde Hans Kusters vond dat het een echte full cd moest worden toen hij het gehoord had en gaf de CD uit.

"Tussen Amsterdam en Brussel" bevatte liedjes die Ida de Nijs zelf graag zong. "Tijdens het stofzuigen ", vertelde ze in een TV interview. Ze verdiende er een nominatie als beste zangeres met een Nederlands lied mee. Notabene voor haar versie van Jacques Brel "Amsterdam". Met de complimenten van Liesbeth List.

In België ging het snel. Ze kreeg een Loftrompet als de verrassing van 2017, stond in de vele hitparades, is zichtbaar vaak in videoclips op de muziekzender MENT TV. Radio optredens en regionale TV aan huis, Kerstconcerten en uitnodigingen in programma's met Vlaamse sterren volgden elkaar op. Kris de Bruyne persoonlijk vroeg haar om een duet wat vervolgens op haar cd 'Zandloper' kwam te staan. Een nieuw album werd gemaakt met nieuwe liedjes. En daarop blies Holland wel zijn woordje mee.

Maarten Peters schrijft liedjes voor haar. Kees Koek samen met Bram Koning en Tony Neef eveneens. Belinda Meuldijk ging akkoord dat haar "Alles Verandert", geschreven voor haar zoon Yoshi, door Ida op de plaat werd gezet. Margriet Markerink gaf haar liedjes. Rens Dekker ontwierp , niet alleen voor Ilse, Guus en Marco ook Ida de Nijs haar cd hoezen. Allemaal uit Nederland.

In Nederland vroeg TV Oranje aan MENT TV om de opnames van Ida de Nijs en zendt die ook af en toe uit. Hijlco Span van het NPO5 programma "Volgspot" maakte haar tweede album 'Zandloper' cd van de week en draait haar nog regelmatig.

Tineke de Nooy kreeg cd's van Ida in handen, vroeg haar in haar Tineke Show en verklaarde niet te begrijpen dat ze nooit eerder van haar had gehoord. En daar…. stopt het.

Want Nederlandstalige zenders als 100%NL en RADIONL bijvoorbeeld willen niets van haar draaien. De argumenten? …Het zijn te mooie liedjes (te mooi voor het Nederlandse publiek?)... Niemand kent haar (ja logisch)..…te Vlaams (sorry, ze beheers het Vlaams echt niet, luister eerst dan)…en de meest vreemde…Wij zijn bang dat ze als Vlaamse wordt geteld en ze ons dan punten kost voor de subsidie.

Voor ons, haar team, oneigenlijke argumenten feitelijk. Inmiddels staat ze vandaag op 1 in de Vlaamse Top Tien van MENT TV. En is ze binnen gekomen in de Ultra Top 50 met een nieuw, speciaal voor haar geschreven nummer van de Nederlandse Maarten Peters: "Het leven is zo mooi, leef het niet alleen".