Single Release

Romy Monteiro brengt eerste Nederlandstalige single uit

22-07-2020 09:24

Al jaren kennen we haar als zangeres, maar wel vooral als vertolkster van liedjes van Whitney Houston en andere Engelstalige nummers. Nu gooit Romy Monteiro het over een andere boeg. Voor het eerst zingt ze in haar moedertaal. Het eerste wapenfeit: haar single Hij Was Voor Altijd.

"Hij Was Voor Altijd wordt gezongen vanuit iemand die terugdenkt aan een bijzondere ontmoeting, nacht of misschien wel romance, en daarnaar terug verlangt", vertelt Romy over haar single. Het is een aanstekelijk, uptempo nummer waarbij het nog een uitdaging wordt om stil te blijven zitten. Ze schreef er zelf aan mee en werkte onder meer met Linde Schöne, die ook een groot aandeel had op het laatste album van Trijntje Oosterhuis. "We hebben een writing camp gehouden met nog wat mensen", vertelt Romy. "Daar kwamen de eerste keer al zo veel goede liedjes uit! Ik vind het nog spannend om zelf vanuit het niets een liedje te maken, maar te gek om bij het proces betrokken te zijn en samen iets nieuws te maken. Linde is zó goed in schrijven; zij verwoordt precies wat ik voel."

Want haar nummers gaan wel degelijk over Romy zelf, benadrukt ze: haar levensverhaal vormt de inspiratie. "Ik maak uitgebreide briefings waarin ik van alles over mezelf vertel. Ik heb de afgelopen jaren veel meegemaakt: werd van onbekend meisje een musicalster, werd verliefd, ben verloofd, nét niet getrouwd en vervolgens overwerkt geraakt." Maar, vult Romy aan, ze vertelt haar schrijfteam ook over haar jeugd, de band met haar familie en de niet-bestaande met haar vader. Haar ex, maar ook huidige liefde Jasper en wat ze voor hem voelt; ze geeft zo veel mogelijk informatie. "Als mensen voor me schrijven, moeten ze toch veel over me weten. Hoe moet ik me er anders in kunnen terugvinden? Ik moet me helemaal blootgeven, anders werkt het niet. Muziek is kwetsbaar, naakt en puur, dus dat moet een tekst ook zijn. Ik vind het doodeng dat mensen straks alles horen, maar het kan niet anders dan zo."

Dat ze haar angsten onder ogen ziet, is niet nieuw: het maakte mogelijk dat ze ooit is gaan zingen. En dat terwijl de muziek er al vroeg in zat. Met een musicalster als moeder en een vader die contrabas speelde, kreeg ze het talent in de genen mee. "Al heel jong zong ik mee met Ariel uit De Kleine Zeemeermin, maar dan wel alleen op mijn eigen kamer. Niemand mocht het horen. Laat mij maar lekker op de achtergrond, één ster in de familie is genoeg, dacht ik. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Toen mijn beste vriendin me op mijn 18e vroeg om op haar feest te zingen, zei ik opeens ja. Wat er gebeurde in die zaal was magisch: mensen moesten huilen en kwamen me achteraf complimenten maken. Het was zo fijn om daar te staan en iedereen te zien meezingen! Toen ben ik verslaafd geraakt."

Een jaar later deed ze mee aan The Voice of Holland en behaalde binnen Team Trijntje de kwartfinale. Vervolgens ging het hard: Romy werd gevraagd om de hoofdrol te spelen in de musical The Bodyguard (waarvoor ze zelfs een Musical Award won) maar ook als presentatrice van de Musical Sing-a-Long, het programma Mijn Vader Is De Beste en het Junior Songfestival. Ze deed mee aan Dance Dance Dance, werd coach in It Takes 2 en presenteerde DanceSing.

Na The Bodyguard kon het bijna niet uitblijven: in 2017 bracht Romy een album uit met nummers van Whitney Houston, A Tribute To Whitney. Vervolgens scoorde ze haar eerste platencontract en maakte twee singles. De eerste, Stone By Stone, werd geschreven door de componist die ook Run To You van Whitney Houston maakte. Met dat haakje was het logisch dat Romy in het Engels ging zingen, maar nu volgt ze haar hart – en dat houdt van Nederlandstalig. "Ik vind de Nederlandse taal zo ontzettend mooi. We hebben prachtige klanken. Zelf ben ik fan van Nederlandstalig en bijvoorbeeld dol op Marco Borsato en Trijntje. Ik hou vooral van Nederpop en ben blij dat ik de kans krijg om het nu in het Nederlands te proberen. Niet per se in een stijl; ik wil een artiest zijn die veel afwisselt. Een keer een countryliedje uitbrengen of een onverwachte samenwerking aangaan past ook bij mij, want ik ben niet in een hokje te vangen."

Eerlijkheid en openheid staan hoog op haar lijstje en wil ze uitdragen, zegt Romy. Toen ze begon in de showbizz, werd om haar heen een perfect plaatje gecreëerd. Waar ze zelf ook aan meehielp, bekent ze meteen. "Maar toen ben ik keihard gevallen. Op alle vlakken ging het mis: zakelijk, persoonlijk, op relatiegebied én met mijn gezondheid. Maar toen ik op de grond lag, zag ik dat het oké was. Mensen vonden het stoer dat ik mijn sores deelde. Oké, dacht ik, dit moeten we met z'n allen veel meer doen. Niet alleen de goede momenten delen, maar juist ook dingen die verkeerd gaan, angsten en problemen. Het is voor mij belangrijk dat ik in mijn muziek die onderkant ook aanraak, in plaats van dat ik alleen zoete liefdesliedjes zing."

Ze wil alle kanten van zichzelf laten zien, óók op muzikaal vlak, zegt Romy. Ballads, maar ook vrolijke, uptempo nummers zoals Hij Was Voor Altijd is. Als elk liedje maar bezieling heeft. Niet voor niets rekent ze Céline Dion, Barbra Streisand en Disney-liedjes (lachend: 'Lekker dramatisch!") tot haar invloeden.

Een vastomlijnd plan heeft ze niet met haar muziek. "Het is nog steeds iets nieuws dat ik mijn eigen muziek uitbreng. Voorheen zong ik liedjes van Whitney, daarmee ben ik ver gekomen. Maar met deze single begin ik nu weer onderaan de ladder. Ik hoop nu vooral dat hij op de radio word gedraaid en ik daar langs mag komen."

Grote plannen maakt ze nog even niet: "Ik heb geen ambities zoals optreden in Ziggo Dome of in het buitenland. Waar ik op hoop is dat mijn muziek iets losmaakt in mensen. Een emotie, iets waar ze vrolijk van worden. Zoals ik de radio harder zet als ik Shake It Off van Taylor Swift hoor; dat mensen straks míjn liedjes harder willen zetten om lekker mee te zingen. Ik wil gewoon entertainen; als mensen blij worden van mijn muziek, heb ik mijn doel al bereikt."

'Hij Was Voor Altijd' is vanaf 24 juli te beluisteren via de bekende streamingdiensten.